Klantenservice
0
Sluiten
Maandag 23 December 2021

Wat je allemaal nodig hebt voor je een cavia koopt

Een cavia is natuurlijk leuk maar je moet van tevoren wel al de beschikking hebben over de benodigde artikelen. Daarom gaan we in dit blog kijken naar waar je allemaal rekening mee moet houden voordat je een cavia koopt.

 

Een transportbox

Wanneer je de cavia gaat kopen heb je natuurlijk iets nodig om hem veilig mee te vervoeren. Er zijn hiervoor speciale transportboxen ontwikkeld. Sommige mensen denken dat een kartonnen doos wel goed genoeg is maar over het algemeen is dit geen succes. Een transportbox kan je ook handig gebruiken wanneer je met je cavia naar de dierenarts moet of als hij even uit zijn hok moet omdat het hok schoongemaakt moet worden.

 

Een hok

De meest voor de hand liggende benodigdheid is waarschijnlijk het hok. Zorg ervoor dat het hok van je cavia groot genoeg is. Het is ook slim om na te denken of je bij ieder hoekje in de kooi kan. Dit is voor jezelf wel zo makkelijk bij het schoonmaken.

 

Wanneer je een buitenverblijf wilt voor je cavia moet je met andere dingen rekening houden. Zo is een ren nooit geschikt als vaste huisvesting, alleen als tijdelijke huisvesting in de zomer is een ren geschikt. Je cavia kan wel permanent buiten leven maar er moet altijd een plek zijn in het hok die vorstvrij is wanneer het vriest.

 

Artikelen voor in het hok

Je zult ook bodembedekking nodig hebben voor in het hok. Er zijn veel verschillende keuzes wat betreft bodembedekking. Houdt er wel rekening mee dat hooi en stro als bodembedekking geen urine opnemen.

 

Een drinkfles is over het algemeen handiger dan een waterbakje. Sommige cavia’s zijn echter niet gewend om uit een drinkfles te drinken. Zorg dan dat je een stevig bakje koopt wat niet makkelijk om te stoten is. Houdt goed in de gaten of het drinkwater in de bak niet vies wordt. Het voordeel van een drinkflesje is dat het minder geknoei is waardoor er minder water verloren gaat en het water schoner blijft.

 

Wanneer je een bakje voor het voer koopt is er één ding cruciaal, het bakje moet knaagproof zijn. Anders kan je cavia het kapot knagen. Het is handig als je het bakje vast kan zetten. Dan kan het namelijk niet gaan schuiven of omvallen. Met een zwaar bakje voorkom je ook dat het gaat schuiven of om omvallen.

 

Je cavia heeft ook voedsel nodig. In de natuur eten cavia’s veel verschillende planten. Je kunt dit zelf ook aanbieden maar dan in de vorm van brokken. In speciale brokken voor cavia's zit alles wat je cavia nodig heeft. Je cavia heeft buiten deze brokken om alleen nog hooi nodig voor het kauwgedrag en de spijsvertering. Er moet altijd voer zijn in het hok, in het wild eten cavia’s namelijk wel 80 maaltijden op een dag.

 

Cavia’s hebben ook een huisje nodig, hierin kunnen ze slapen en schuilen. Zorg er altijd voor dat je cavia voldoende ruimte heeft in het huisje.

 

Voor cavia’s zijn niet alle knaagdierspeeltjes geschikt. Een renbal kan bijvoorbeeld gevaarlijk zijn als je cavia erin blijft vastzitten, controleer dit dus goed. Pas ook goed op met speeltjes waar stukken van los kunnen raken.

 

Verzorgingsartikelen

Een kam of borstel is geen overbodige luxe. Als je een cavia met lange haren hebt zal je hem dagelijks moeten verzorgen. Kortharige cavia’s wat minder vaak.

 

Transport

Bodembedekking

Eet- en drinkbakken

Huisjes

Speelgoed

Verzorging

The latest ins and outs and more

Recente artikelen

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »