Klantenservice
0
Sluiten
Maandag 12 December 2021

Vogels door het jaar heen bijvoeren

Je kunt vogels het hele jaar door bijvoeren, wel moet je er rekening mee houden dat vogels niet het hele jaar dezelfde behoeftes hebben. In de winter hebben vogels namelijk andere behoeftes dan in de zomer. Daarom gaan we in dit blog kijken welke behoeftes vogels hebben in welk jaargetijde.

 

Vogels bijvoeren in de winter

We beginnen in de winter, ’s winters is water en voedsel het belangrijkst. De lichaamstemperatuur van vogels is normaal gesproken 40 graden. Kleinere vogels kunnen tot wel 10% van hun totale lichaamsgewicht verliezen in een koude nacht. Vetbollen en pinda’s zijn dan prima extra energiebronnen.

 

Wanneer het licht vriest kan je wat vers drinkwater neerzetten. Als vogels zich er in gaan wassen hoef je niet te schrikken. Vogels hebben namelijk vette veren waar het water zo vanaf rolt. Hierdoor bevriezen de veren niet.

 

Bij strenge vorst is het niet verstandig om open water aan te bieden. Wanneer er sneeuw ligt hoef je sowieso geen extra water aan te bieden. Als er geen sneeuw ligt kan je wat ijs vergruizen. Zo kunnen vogels de ijssplinters alsnog oppikken om zo voldoende vocht binnen te krijgen. Wel kost dit veel energie Vogels bijvoeren in de wintervanwege de kou in de buik maar dat is minder erg dan een vocht tekort.

 

Vogels bijvoeren in de herfst

In de lente zijn eiwitten en kalk het belangrijkst. Vogels zijn dan bezig met veel verschillende dingen zoals paren, een nestje bouwen en de jongen opvoeden. Vaak gaat dit proces twee keer achter elkaar.

 

Vogels gaan in het voorjaar opzoek naar insecten, rupsen en wormen. Hier zitten namelijk veel eiwitten in. Wanneer je een vogelvriendelijke tuin hebt zijn er normaal gesproken voldoende voedingsbronnen te vinden.

 

Toch is het niet zo dat bijvoeren overbodig is. Wanneer het twee dagen slecht weer is met veel regen en wind zijn er nog maar weinig insecten te vinden in de natuur. Dan is het geen overbodige luxe voor vogels om wat extra voedingsbronnen te hebben. Je hoeft nu geen vet meer bij te voeren maar eiwitten. Je kunt bijvoorbeeld meelwormen voeren. Mocht je toch vetbollen op willen hangen, hang ze dan niet in de zon.

 

Vogels bijvoeren in de zomer

In de zomer zijn eiwitten van cruciaal belang. In de zomer krijgen vogels namelijk de veren die ze moeten gaan beschermen tegen de winter of waarmee ze naar het zuiden trekken.

 

Vogels zullen zelf opzoek gaan naar bijvoorbeeld insecten voor extra eiwitten. Met bloeiende planten kan je vogels naar je tuin lokken. Een ander trucje is je tuin sproeien, dan komen de wormen naar boven omdat ze denken dat het regent. Er is ook nog de mogelijkheid om meelwormen bij te voeren.

 

Vogels bijvoeren in de herfst

In de herfst zijn vitamines het belangrijkst. Vogels gaan opzoek naar een plek om de winter door te brengen. Wanneer je ze in de herfst gaan voeren is de kans groot dat ze de winter ook in je tuin door zullen brengen. Je kunt ze in de herfst het beste bijvoeren met vetbollen en pinda’s.

 

Vetbollen

Pinda's

Meelwormen

The latest ins and outs and more

Recente artikelen

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »