Klantenservice
0
Sluiten
Maandag 13 December 2021

Mezenbollen voor vogels

De winter komt eraan, het wordt weer kouder en dat betekent ook dat de mezenbollen voor de vogels weer opgehangen kunnen worden. De mezenbollen zijn voor de vogels een goed alternatief wanneer er steeds minder natuurlijke voedingsbronnen te vinden zijn in de natuur.

 

Vogels mogen het hele jaar door worden bijgevoerd. Voorheen dachten we dat bijvoeren in het voorjaar slecht was omdat de zaden en noten uit mezenbollen niet verteerd zouden kunnen worden door de jonge vogeltjes. Uit onderzoek is echter gebleken dat de ouders hun jongen natuurlijk voedsel voeren zoals insecten en zelf de mezenbollen als bijvoer opeten. Alleen bij een extreem gebrek aan voedsel uit de natuur gaan de ouders hun jongen mezenbollen voeren. De energie die een vogel uit een mezenbol krijg gebruikt hij in de winter om zich warm te houden en in het voorjaar om zich voort te planten. Om alle risico’s te mijden is het verstandig om alle hele pinda’s die je nog ziet liggen op te ruimen want wanneer een jong dit eet is de kans groot dat hij stikt. Wanneer het weer warmer wordt kan het gebeuren dat het vet van een mezenbol onsmakelijk wordt.

 

Vogels die op mezenbollen afkomen

Als je een mezenbol ophangt, het woord zegt het al, is de kans het grootst dat je mezen aantrekt zoals de koolmees, pimpelmees en staartmees. Dit komt door de manier van voedsel zoeken van mezen. Mezen zijn namelijk bijzonder goede klauteraars, ze kunnen op de dunste takjes balanceren opzoek naar insecten of rupsjes. Dit balanceren komt goed van pas bij het eten van een mezenbol. Vogels die ook gebruik kunnen maken van een mezenbol zijn boomklevers, boomkruipers, spechten en kauwen. Kauwen zijn niet zo precies en happen hele stukken in één keer van een mezenbol af.

 

Vogels die niet snel van een mezenbol gebruik zullen maken zijn roodborstjes, merels en vinken. Dit komt omdat deze vogels hun voedsel van nature op de grond zoeken en niet in de lucht. Wanneer er iets van een mezenbol op de grond valt zijn vinken wel bereid om dit van de grond op te eten.

 

Tot slot nog twee tips: hang de vetbol op een beschutte plek op, dit vinden vogels namelijk prettig en hierdoor zullen ze vaker een bezoekje aan je tuin brengen. Pas goed op met het netje. Hier kan een vogel in verstrikt raken of hij kan het netje per ongeluk opeten. Het is dus verstandiger om een vetbolhouder aan te schaffen.

 

Vetbolhouder

 

Vetbol krans voor mezenbollen
€ 3,95

The latest ins and outs and more

Recente artikelen

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »