Klantenservice
0
Sluiten
Vrijdag 15 December 2021

Je vogel trainen

Wanneer je een parkiet of papegaai hebt is het leuk om het beestje trucjes te leren. Bij sommige vogels gaat het makkelijk en is een trucje zo geleerd en bij anderen duurt het wat langer. Daarom gaan we in dit blog kijken hoe je een vogel een trucje kan leren. Een groot voordeel is dat de meeste vogels intelligent en leergierig zijn. Hierdoor vinden ze het oefenen van een trucje ook vaak leuk.

 

Het eerste wat je moet doen is zorgen dat je vogel handtam wordt. Dit is namelijk de basis van het aanleren van een trucje. Je kan je vogel handtam maken door elke dag je hand in de kooi te steken. Je moet je hand langere tijd in de kooi houden. Op deze manier wendt je vogel namelijk aan je hand. Wanneer je het idee hebt dat je vogel wel gewend is aan je hand kan je proberen dichterbij te komen. Op een gegeven moment kan je zo dichtbij komen dat je hem aan kan raken of hij komt uit zichzelf op je hand zitten. Wanneer je merkt dat hij geen schrik meer voor je hand heeft kan je trucjes gaan aanleren.

 

Pootje geven

Een leuk trucje om mee te beginnen is een pootje geven. Wanneer je gaat trainen moet je kiezen voor één duidelijk commando. Je moet ook één poot kiezen, dit maakt het makkelijker voor je vogel. Je begint de training door je vinger vlak voor zijn pootje te houden. Doordat je vogel is gewend aan je hand zal hij proberen om op je hand te stappen. Wanneer je vogel zijn poot op je hand zet trek je heel rustig je hand weg. Wanneer je dit hebt gedaan moet je ook een beloning geven. Je kan bijvoorbeeld een zaadje of iets anders lekkers geven. Deze stappen moet je een aantal keer herhalen.

 

Wanneer je de vorige stappen meerdere keren succesvol hebt geoefend kan je naar de volgende stap. De volgende stap is het pootje vastpakken, zodat ook dit gaat wennen. Na een aantal keer te hebben geoefend zal je merken dat je het pootje langer kan vasthouden. Wanneer dit goed gaat zal je merken dat het pootje geven uiteindelijk vanzelf gaat.

 

Leren draaien

Een ander eenvoudig trucje is leren draaien. Dit oefen je door iets lekkers langs de kop van je vogel te houden. Als je dan het commando gaat roepen, bijvoorbeeld draaien, en hij draait een stukje beloon je hem. Dit herhaal je net zo lang tot je vogel uiteindelijk een heel rondje maakt. Als de hele draai is gelukt kan je het moeilijker maken door je hand hoger te houden en een subtielere beweging te maken. Als je lang genoeg geoefend hebt zal je vogel gaan draaien wanneer je de handbeweging maakt of zelfs al wanner je het commando geeft.

 

Kop schudden

Tot slot het laatste trucje, dat is ja-knikken en nee-schudden. Dit is het eenvoudigste trucje om aan te leren. Het enige wat je hoeft te doen is met een beloning in je hand, je hand van links naar rechts bewegen of van boven naar beneden. Wanneer je vogel met zijn kop de beweging volgt beloon je hem direct. Als je het vaak genoeg hebt geoefend zal je vogel op een gegeven moment zijn kop al bewegen als je een lichte handbeweging doet en het commando zegt.

The latest ins and outs and more

Recente artikelen

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »