Klantenservice
0
Sluiten
Maandag 19 December 2021

Je vijver winterproof maken

Een eenvoudig stappenplan om je vijver winterproof te maken

 

Ondanks de warme temperaturen van nu is het binnenkort tijd om je vijver winterproof te maken. Het is belangrijk om je vijver voor te bereiden op de winter zodat je in het voorjaar weer kan genieten van je vijver. Voordat de winter begint moet je ervoor zorgen dat je vijver al winterklaar is. Dit is omdat in de winter veel vissen een winterslaap houden of bijna niet meer actief zijn. Wanneer ze in de koude winter gestoord worden raken ze uit de winterslaap komen en het einde van de winter niet halen. Oktober en november zijn mooie maanden om hiervoor te zorgen.

 

Het eerste wat je moet doen zijn de waarden controleren. Wanneer er waarden niet goed zijn kan je nog aanpassingen doen. In de winter is het namelijk zo dat je eigenlijk niets kan doen aan de waarden van je vijver.

 

Wanneer je de waarden hebt gecontroleerd is het tijd om bladeren en dode waterplanten uit je vijver te verwijderen omdat deze gaan rotten en dit is niet goed voor de kwaliteit van je vijverwater. Ook houden algen van bladafval en algen wil je natuurlijk ook niet in je vijver hebben.

 

Hoe diep je vijver moet zijn voor je voor je vissen om de winter te overleven is afhankelijk van hoe groot je vis is. Voor een goudvis is 100 cm diep genoeg maar voor grotere vissen kan dit ook wel 150 cm zijn.

 

Vanaf het najaar kan je beginnen met het voeren van speciaal wintervoer. Hier kan je je vissen ook mee bijvoeren. Als je vissen het voer niet meer opeten moet je stoppen met voeren omdat het niet opgegeten voer uiteindelijk algen veroorzaakt. Wanneer de temperatuur van het water onder de zes graden komt dan moet je normaalgesproken helemaal stoppen met bijvoeren.

 

Het verstandigste is om je vijverfilters te laten zitten in je vijver. Wel kan je ze wat extra beschermen om te voorkomen dat ze eventueel bevriezen. De vijverpomp kan je wel verwijderen en goed schoonmaken. Denk er wel aan dat je de pomp in een bak water op kamer temperatuur zet.

 

Wanneer er ijs op je vijver ligt is dit niet direct een probleem. Wanneer het ijs na één week nog niet is gedooid moet je wel een gat in het ijs maken. Wanneer er sneeuw op het ijs komt moet je dit meteen verwijderen. zo voorkom je dat er geen licht meer in je vijver komt.

 

Watertesten

Waterbehandeling

The latest ins and outs and more

Recente artikelen

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »