Klantenservice
0
Sluiten
Vrijdag 30 December 2021

Houden schildpadden ook een winterslaap?

Reptielen

 

Een winterslaap, een ritueel voor sommige diersoorten. Geldt dat ook voor schildpadden? JA! Tijdens de wintermaanden hoeft het lichaam van een schildpad minder hard te werken. Ze ontspannen, omdat sommige lichaamsfuncties op stop worden gezet. Maar wat houdt die winterslaap precies in kijkend vanuit een schildpad?

 

Schildpadden bestaan uit verschillende soorten. Niet iedere soort houdt een winterslaap. De soort die wél vaak een winterslaap houdt, is de water-/ moerasschildpad. Veel schildpadden die in een aquarium of vijver worden gehouden in het Nederlandse klimaat doen aan een winterslaap. Wanneer? Dat is lastig te zeggen. Naar schatting begint hun winterslaap naar mate de dagen korter worden, het eerder donker wordt en de nachten kouder worden (rond oktober).

 

Hoe help je jouw schildpad bij het voorbereiden op de winterslaap?

Stop op tijd met voeden! De spijsvertering van de schildpad komt tijdens de wintermaanden helemaal stil te liggen. Gedurende de zomer geef je voldoende voeding. Een à twee weken voor de winterslaap periode geef je GEEN eten meer. Zorg ervoor dat je van tevoren al wel hebt afgebouwd met voeren. De darmen van het diertje worden zo schoon en leeg voor de winterslaap.

 

Zorg ervoor dat de verwarming en verlichting uitgezet zijn, zodat de watertemperatuur terugloopt naar plus minus 18 graden. Zo bootst je een natuurlijke winter na voor het dier. Zet vervolgens de schildpad in een koele plek binnenshuis. Rond maart/april mag je jouw schildpad weer wekken. Bouw dan ook weer de temperatuur, hoeveelheid licht en voedsel rustig op. Tussen de twee en zeven dagen wordt het diertje van zelf weer wakker.

 

Zit jouw diertje in de vijver? De schildpad dient dan anders benaderd te worden. Een volwassen schildpad zou kunnen overwinteren in een vijver van ongeveer anderhalve meter diep inclusief een modderige bodem. De schildpad graaft zichzelf in en komt tot rust in de bodem van de vijver. Je zal het beestje niet meer boven water zien naarmate het kouder wordt.

 

Ook voor de buitenschildpadden is het belangrijk om te zorgen dat hun darmen leeg zijn aan het begin van de winterslaap. Bouw ook in dit geval de voeding af!

 

Reptil thermo comfort mat S - Sera
Reptil thermo comfort mat S - Sera
€ 21,99

The latest ins and outs and more

Recente artikelen

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »