Klantenservice
0
Sluiten
Maandag 19 December 2021

Hoeveel vissen mogen in een aquarium?

Het is onmogelijk om een vaste formule los te laten op hoeveel vissen er in een aquarium mogen leven. Er zijn namelijk bijzonder veel factoren die invloed hebben op hoeveel vissen en in een aquarium mogen leven. Omdat er zoveel factoren zijn waar rekening mee gehouden moet worden en er geen vuistregel is gaan we al de factoren die invloed hebben doornemen in dit blog.

 

De grootte van het aquarium

De eerste factor waar rekening mee gehouden moet worden is de grootte van het aquarium, hoe groter het aquarium is hoe meer vissen er gehouden kunnen worden. Hoe groot de vis is, is ook van belang. Reken daarom altijd vanuit de volwassen lengte van de vis. grote vissen hebben namelijk meer ruimte nodig. Bij Beest adviseren we bij goudvissen één goudvis per 20 liter.

 

Het filtersysteem in het aquarium

Het filtersysteem heeft ook invloed op het aantal vissen wat in het aquarium gehouden kan worden. Wanneer het filtersysteem goed werkt is er genoeg stroming en kan het water zuurstof opnemen uit de lucht. Meer zuurstof betekent dat je meer vissen kan hebben. Een zuurstofsteen gebruiken werkt over het algemeen minder goed. Het wateroppervlakte breekt dan vaak open en de zuurstof ontsnapt.

 

Grootte van de vissen

Het aantal vissen wat in het aquarium mag hangt ook af van het type vis. Sommige vissen zijn solitair en leven alleen maar de meeste vissen leven in groepsverband of in koppels. Als je scholenvis houdt in je aquarium moet je er altijd minimaal vijf, het liefst meer, in het aquarium plaatsen. Hoe groter de groep is, hoe meer de vissen zich op hun gemak zullen voelen. De scholenvissen die snel rondzwemmen hebben ook een groter aquarium nodig om genoeg beweegruimte te hebben. Wanneer een scholenvis in eenzaamheid leeft, wordt de vis ongelukkig en gestrest waardoor die kan overlijden. Er zijn ook koppelvissen, deze vissen leven in duo’s. Net zoals scholenvissen zullen deze vissen gestrest en ongelukkig worden als ze alleen leven.

 

Een ander punt dat invloed heeft is het feit dan sommige vissen zich behoorlijk snel voort kunnen planten, bijvoorbeeld guppy’s. Om het in toom te houden kan je er grotere vissen bijzetten of zorgen dat je alleen guppy’s hebt van één geslacht.

 

De verschillende waterlagen is een ander punt waar rekening mee gehouden moet worden. Een aquarium is op te delen in de bovenste, middelste en onderste laag. Doordat iedere vissoort een eigen laag heeft kan een laag overbevolkt raken en dit wil je natuurlijk niet. Het kan zijn dat vissen ’s nachts van laag veranderen. Als een laag overbevolkt raakt kan dit tot botsingen leiden.

 

Aquarium uitbreiden

Je moet je aquarium altijd rustig uitbreiden. Voeg daarom nooit alle vissen in één keer toe in het aquarium maar doe het rustig en bestudeer de vissen die al in het aquarium zitten goed. Wanneer de vissen zich comfortabel voelen en er nog voldoende ruimte over is kan je vissen toe gaan voegen. Voorkom in elk geval altijd dat je aquarium overbevolkt raakt.

 

Aquarium

Aquarium filters

The latest ins and outs and more

Recente artikelen

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »