Klantenservice
0
Sluiten
Maandag 19 December 2021

Dichtgevroren vijver

In de winter komt het wel eens voor dat je vijver dichtvriest, dit is in principe geen probleem. Maar wanneer je de verkeerde keuzes maakt kan je vijver behoorlijk wat te verduren krijgen. Daarom gaan we in dit blog kijken naar wat je wel en niet moet doen bij vorst.

 

Dichtgevroren vijver voorkomen

Je kan op verschillende manieren voorkomen dat je vijver dichtvriest bij vorst. Bijvoorbeeld door een luchtpompijsvrijhouder of luchtsteen aan te schaffen. Deze producten zorgen er namelijk voor dat er een gat in het ijs blijft.

 

Wanneer je vijver toch dichtvriest omdat je bijvoorbeeld geen luchtpomp, ijsvrijhouder of luchtsteen hebt moet je twee dingen absoluut niet doen. Het eerste wat je niet moet doen is een gat in het ijs slaan en het tweede wat je nooit moet doen is met kokend water het ijs laten smelten. Wanneer je dit doet worden de vissen namelijk uit hun winterslaap gewekt en dan is de kans groot dat ze de winter niet overleven. Wanneer je toch een deel van je vijver wilt ontdooien, het is niet perse nodig, kan je het best met een warm object een gat in het ijs creëren. Daarna kan je alsnog een ijsvrijhouder of luchtsteen aanschaffen om zo te voorkomen dat je vijver opnieuw dichtvriest.

 

Sneeuw op de vijver

Het kan ook zijn dat er sneeuw op het ijs blijft liggen. De sneeuw kan je voorzichtig van het ijs verwijderen. Ondanks de ijslaag zorgt het zonlicht wat in de vijver straalt toch voor vitamine D bij je vissen.

 

Een vijverfilter kan je gewoon aan laten staan tijdens de winter. In de filters zitten namelijk veel levende bacteriën. Wanneer je skimmers of watervallen hebt moet je deze wel uitschakelen. Bij skimmers is het namelijk zo dat het mondstuk net boven het wateroppervlak uitkomt en dit kan kapot gaan vanwege de vorst. Het water van de waterval kan erg koud zijn door het de koude lucht en stenen. Dit koude water is uiteindelijk slecht voor het vijverwater. De vijverpomp moet je uit de vijver halen en in een bak met water bewaren op kamertemperatuur.

 

Temperatuur van het vijverwater

Wanneer je Koi hebt moet je goed rekening houden met de watertemperatuur. Als de temperatuur 4 graden of lager is voor een langere tijd lopen je vissen gevaar. Dit is te voorkomen door gebruik te maken van een vijververwarmer. Met zo’n vijververwarmer komen je Koi niet in de problemen vanwege de temperatuur. De geschikte temperatuur van het water tijdens de winter is tussen de 12 en 13 graden.

 

Luchtpompen

Ijsvrijhouders

Luchtstenen

Verwarming

The latest ins and outs and more

Recente artikelen

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »