Klantenservice
0
Sluiten
Vrijdag 24 December 2021

Algen bestrijden in je aquarium

Als aquariumliefhebber wil je natuurlijk niet dat er algen in het aquariumwater komen. Algen onttrekken namelijk voedingsstoffen uit het water. Andere vervelende problemen in je aquarium kunnen ook door algen worden veroorzaakt. Vaak worden algen in je aquarium veroorzaakt door een biologisch onevenwicht. Je kan de algen pas effectief bestrijden wanneer je weet van welk soort alg je last hebt.

 

Soorten algen

Er zijn veel verschillende soorten algen waar je last van kan krijgen in je aquarium. De bekendste en meest voorkomende soorten zijn de baardalg, groene puntalg, draadalg, blauwalg, zwarte penseelalg, groen water alg, bruine alg en de witte waas.

 

Oorzaken van algen

Alg in je aquarium wordt veroorzaakt door een achteruitgaande balans in je aquarium. Het probleem met algen is dat ze zich juist gaan vermenigvuldigen bij die achteruitgaande balans en de aquariumplanten reageren hier juist slecht op. Algen groeien bij deze omstandigheden sneller omdat ze zich beter aan kunnen passen. De onstabiliteit in een aquarium kan verschillende oorzaken hebben. Het kan komen door te weinig voedingsstoffen, te weinig CO2, te veel verlichting, onvoldoende watercirculatie, onvoldoende planten, het geven van te veel voedsel aan je vissen en rottende planten en vissen.

 

Algen voorkomen

Ze zeggen altijd dat voorkomen beter is dan genezen en dat geldt ook voor algen. Het beste middel om algen te voorkomen is een groeiende plantenpopulatie die gezond is. Sommige slakken en vissen zijn van zichzelf ook algenbestrijders.

 

De enige manier om algen echt effectief te bestrijden is ze voorkomen. Ze kunnen namelijk zo weer terug groeien. Algen zijn op zowel een natuurlijke, als op een chemische manier te bestrijden. De geschikte manier om algen te bestrijden is afhankelijk van het soort alg.

 

Bij een beginnend aquarium kan je eerder last krijgen van algen. Dit komt doordat de balans in een nieuw aquarium nog niet juist is. Het is daarom belangrijk dat je veel aquariumplanten toevoegt die goed groeien. Je kan ook direct meststoffen en CO2 toevoegen.

 

Voedingsbodem

Aquarium pompen

The latest ins and outs and more

Recente artikelen

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »