VijverpompenVijverpompen
Vijverpompen

Voor gezonde vissen en zuiver vijverwater heb je een vijverpomp nodig, maar waarom eigenlijk?

Een vijverpomp zorgt ervoor dat het vijverwater wordt gecirculeerd. Het water blijft dan in beweging wat belangrijk is voor het behoud van een goede waterkwaliteit. Verschillende natuurlijke processen blijven hierdoor actief. Het vijverwater kan door dit alles afvalstoffen afgeven aan de atmosfeer en gezonde zuurstof en kooldioxide kunnen opgenomen worden. En dat hebben jouw vijver en vissen nodig om gezond te blijven.

De meest gebruikte vijverpompen zijn filterpompen.

Deze pompen gebruik je om de vijverfilter aan te sturen zodat ook die optimaal zijn werk kan doen om helder water te krijgen.

Andere vijverpompen die vaak gebruikt worden zijn fonteinpompen.

De naam zegt het al; deze pompen zijn niet alleen functioneel maar zijn ook nog eens decoratief. Zeg nou zelf, zo'n gezellig fonteintje zorgt toch voor wat extra sfeer in de tuin.

Filterpompen
Filterpompen

De meest voorkomende vijverpompen zijn de zogenoemde filterpompen.

Deze pompen gebruik je om water naar jouw vijverfilter te verplaatsen. Sommige pompen dien je onder water te plaatsen, andere pompen kan je buiten de vijver plaatsen maar dien je wel onder de waterspiegel te plaatsen.

Ons advies is om altijd te kiezen voor een opstelling waarbij de pomp in het water wordt geplaatst.

Dit omdat je dan voorkomt dat de pomp gaat drooglopen (draaien zonder water).
Een andere reden om te kiezen voor een opstelling met de pomp in het water is om te voorkomen dat een pomp in de thermische beveiliging geraakt. Dit is een beveiliging waarbij de pomp zichzelf uitschakelt omdat deze te warm wordt.

Welke filterpomp heb je nodig?
Welke filterpomp heb je nodig?

Welke vijverpomp je nodig hebt is in de eerste plaats afhankelijk van jouw filter.

Indien de vijverfilter maximaal 3000 liter per uur aan kan, dan is het advies om deze 3000 liter ook niet te overschrijden. Heeft jouw filter geen beperkte flow, dan hanteren wij de volgende vuistregel:

De vijverpomp moet in 2 uur de gehele vijver hebben gecirculeerd.

Heeft jouw vijver een inhoud van 10.000 liter, dan heb je een 5000 liter pomp nodig

Welke vijverpomp voor een waterval?
Welke vijverpomp voor een waterval?

Als je een waterval wilt plaatsen heb je ook een vijverpomp nodig.

Welke pomp je nodig hebt is afhankelijk van de breedte van de waterval. Voor een mooie flow hanteren wij de volgende vuistregel:

Per 10 cm. breedte heeft u 1000 liter flow nodig.

Is jouw waterval 60 cm. breed, dan adviseren wij een pomp die 6000 liter per uur water circuleert.

Fonteinpompen
Fonteinpompen

Indien je graag een fontein in jouw vijver wilt dan kan je een fonteinpomp plaatsen.

Hierbij is de maximale opvoerhoogte van belang. De opvoerhoogte is de hoogte waarin het water wordt gespoten vanaf de uitgang van de pomp. Indien je een fontein wilt die 2 meter hoog spuit, heb je een pomp nodig met een minimale opvoerhoogte van 2 meter. Ons advies is om hier altijd overheen te gaan, dit omdat de maximale opvoerhoogte de opvoerhoogte onder ideale omstandigheden is.