VijverfiltersVijverfilters
Vijverfilters

Iedereen wil een heldere vijver, jij toch ook?

Voor schoon, algenvrij en zuurstofrijk water heb je een vijverfilter nodig.
Er zijn verschillende soorten vijverfilters.
Welke filter voor jouw vijver geschikt zijn, hangt af van de soort vijver, de grote van de vijver en visbezetting.

Oeverfilters
Oeverfilters

Filter aan de oever van jouw vijver

Een van de meest voorkomende vijverfilters zijn de zogenoemde oeverfilters. Deze filters worden vooral gebruikt bij vijvers tot maximaal 10.000 liter. Een oeverfilter plaats je aan de oever van jouw vijver boven de waterspiegel. Groot voordeel van deze filters is dat je ze makkelijk kan schoonmaken en eenvoudig kunt instaleren. Je plaatst een pomp in het water van jouw vijver, verbindt deze met vijverslang aan de filter en laat het water via een vijverslang vanuit de filter weer leegstromen. De filters hebben vaak meerdere soorten filtermateriaal zoals bioblocks en filtermatten. Let op; bij een oeverfilter moet de slang van de inlaat kleiner zijn dan de slang voor de uitlaat.

Drukfilters
Drukfilters

Een vijverfilter die je kan ingraven

Drukfilters zijn filters die vooral gebruikt worden voor vijvers met een maximale inhoud van 15.000 liter. Het voordeel van een drukfilter is dat je deze kan ingraven. Zodoende is deze niet in het zicht. In vrijwel alle drukfilters zit tegenwoordig standaard een UVC apparaat ingebouwd. Dit bestrijdt de vorming van algen en draagt bij aan helder water.

Andere voordelen van een drukfilter
Andere voordelen van een drukfilter

Een vijverfilter met weinig onderhoud

Een drukfilter is in de regel een filter waar je weinig onderhoud aan hoeft te verrichten. De meeste filters hebben een zogenoemde clean functie, waardoor je met een draai aan een knop (of hendel) de filter reinigt. Het filtermateriaal dien je over het algemeen eens per 2 jaar te vervangen. De UV lamp dien je eens per jaar te vervangen.

Trommelfilter voor een grote vijver
Trommelfilter voor een grote vijver

Heb je een vijver van 20.000 liter of meer?

Dan heb je een trommelfilter nodig! Een trommelfilter is dé filter voor een Koi filter. De filter werkt als volgt. In de trommel zitten enkele zeven het vuil uit jouw vijver wordt tegen deze interne zeven geduwd. Zodra deze verstopt raken zal de trommel gaan spoelen en de zeven schoon spuiten. Hierdoor is een trommelfilter zeer onderhoudsvriendelijk en vergt het weinig onderhoud. Een trommelfilter zorgt voor helderder water als bijvoorbeeld een beadfilter en is daarom vooral voor Koi liefhebbers de ideale vijverfilter.

Gravity of pompgevoed?
Gravity of pompgevoed?

Welke trommelfilter is voor jouw geschikt?

Er zijn 2 varianten trommelfilters. De zogenoemde gravity en pompgevoede variant.

Gravity trommelfilter
Een gravity trommelfilter plaats je op het waterlevel.

Pompgevoed
Een pompgevoede trommelfilter is een filter die wordt aangestuurd door een externe pomp.

In combinatie met een UV apparaat zorgt een trommelfilter voor het allerbeste resultaat!