Aquarium Decoratie Banner

WaterkwaliteitDe waterkwaliteit van jouw aquarium
De waterkwaliteit van jouw aquarium

Voor gezonde vissen en planten

Voor het welzijn van de planten en vissen in het aquarium is een juiste waterkwaliteit van groot belang. Het is hierbij belangrijk dat de waterwaarden in balans zijn. De belangrijkste waterwaarden zijn zuurtegraad (PH), Carbonaathardheid (KH), de totale hardheid (GH), Nitriet (NO2) en nitraat (NO3).

Zuurtegraad (PH)
Zuurtegraad (PH)

De pH waarde

Het zuurtegraad van het water is de PH waarde. De ideale PH waarde voor een gezelschapsaquarium is tussen de 6.5 en 7.5, dit afhankelijk van de vissen. Wanneer de PH waarde te hoog is en deze verlaagd moet worden, kun je o.a. meer CO2 toevoegen aan het water of te filteren met turf. Ook zijn er producten voor om deze waarde te verlagen, namelijk PH-minus. Om de PH waarde te verhogen kun je PH-plus gebruiken of meer basisch water toevoegen.

Carbonaathardheid (KH)
Carbonaathardheid (KH)

De kH waarde van het water

De KH waarde van het water staat voor carbonaathardheid. Het is verantwoordelijk voor het verbinden van zuren in het aquariumwater. Wanneer de carbonaathardheid hoog is, bindt het sneller de zuren met als gevolg dat het aquariumwater minder zuur wordt en de PH waarde (zuurtegraad) stijgt. De ideale KH waarde is 4. Als je de KH waarde wilt verhogen, is het een mogelijkheid om PH/KH plus toe te voegen aan het water. Wil je de waarde verlagen? Filter met turf of gebruik PH/KH minus (verkrijgbaar op de webshop).

De totale hardheid (GH)
De totale hardheid (GH)

De hardheid

De GH waarde staat voor de totale hardheid van het water. Het is de concentratie van alle opgeloste stoffen in jouw aquarium. De gemiddelde GH in een gezelschapsaquarium ligt tussen de 6 en 12.
Wanneer de GH waarde te hoog is, kun je osmose water of regenwater gebruiken om dit te verlagen. Voor een late GH waarde zijn er verschillende producten om deze weer te verhogen, zoals GH-plus van Colombo (verkrijgbaar op onze site).

Nitriet (NO2)
Nitriet (NO2)

De NO2 waarde

Nitriet (NO2) is het meest schadelijke van alle waterwaardes. Het mag nooit in te hoge hoeveelheden voorkomen, want het is zeer schadelijk voor de vissen in je aquarium. Het is van groot belang dat deze waarde onder de 0,3mg/l blijft. Om deze waarde te verlagen, moet 1/3 van het water worden ververst. Daarnaast is het belangrijk om het aquarium grondig schoon te maken. Overtallig visvoer of een slechte filtering kunnen oorzaken zijn van een te hoge waarde. Op de webshop zijn er ook producten verkrijgbaar voor het bestrijden van nitriet.

Nitraat (NO3)
Nitraat (NO3)

De NO3 waarde

Nitraat (NO3) is ook een belangrijke waterwaarde. Als de nitraatwaarde te hoog is, is het op lange termijn zeer schadelijk voor de vissen in je aquarium en zorgt voor algenproblemen. De ideale NO3 waarde ligt rond de 20 en 50mg/l. Als deze waarde te hoog wordt, is het belangrijk om het water deels te verversen en vissen niet te overvoeren.