Klantenservice
0
Sluiten
Maandag 2 December 2021

Kan mijn konijn in de winter buiten blijven?

Kan mijn konijn in de winter buiten blijven?

 

Ineens is het warme weer verdwenen en komt de winter om de hoek kijken. Een konijn kan prima buiten leven in de winter, maar natuurlijk moet je als zijn baas rekening houden met een aantal dingen.

 

Zorg er namelijk ten eerste voor dat het hok uit de koude wind staat en dat het buitenhok een ‘nachthok’ heeft. Dit is een plek waar jouw konijn kan schuilen en niet alsnog in de tocht zit. Tip: leg eventueel nog wat extra stro neer in het hok.

 

In de winter is er een kans dat het gaat vriezen. Het is daarom van groot belang dat je met regelmaat het drinkwater van jouw kleine pluizenbol ververst. Lauw water is het beste.

 

Tip: Geef het konijn vers drinken op vaste tijdstippen. Zo weet het beestje dat het tijd is om te drinken. Als jouw konijn meteen gaat drinken, krijgt het voldoende vocht binnen voordat het water weer bevroren is.

 

Is er strenge vorst op komst? Dan is het verstandiger om jouw konijn te verplaatsen naar een tochtvrije omgeving, zoals een schuur of garage met voldoende ventilatie. Is dit niet mogelijk? Zorg dan voor flink wat extra stro, zodat het konijn hierin weg kan kruipen. Leg er eventueel nog een kruik tussen het stro. Maakt deze alleen niet al te warm, want het konijn moet er nog wel op kunnen liggen.

 

Heeft jouw konijn het te koud?

Net zoals mensen kunnen konijnen het ook te koud krijgen. Een manier om dit te controleren is door in het kuiltje in de nek te voelen. Deze zit vlak onder het achterhoofd. Is deze niet warm? Warm dan jouw konijn weer op door het even mee naar binnen te nemen. Blijft jouw konijn het na enige tijd toch koud hebben? Dan staat het hok toch te koud! Verplaats het dan naar een warme plek.

 

Een buitenkonijn kan je niet zomaar verplaatsen naar binnen. Dit komt, omdat het temperatuurverschil te groot is. Dit geldt ook voor in de winter. Het konijn kan niet aan dat verschil wennen en kan daardoor ziek worden. Probeer dit te voorkomen!

 

Konijnen planten zichzelf voort. Jonge najaarskonijnen die niet buiten geboren zijn, kunnen niet in een buitenhok overwinteren. Ze hebben nog geen wintervacht. Ze kunnen pas in het voorjaar (medio mei) naar buiten om eraan te gaan wennen. Konijnen die al vanaf de zomer buiten leven, hebben al we leen wintervacht gekregen. Zij kunnen buiten blijven tot circa 10 graden vorst.

The latest ins and outs and more

Recente artikelen

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »