Blog

Terug naar overzicht
Tips voor het inrichten van een nano aquarium

Tips voor het inrichten van een nano aquarium

Steeds vaker plaatsen mensen een nano aquarium in hun woonkamer of op hun kantoor.

Wat is een nano aquarium?

Een nano aquarium is een klein aquarium met een inhoud van minder dan 40 liter. Deze aquaria zijn vaak een lust voor het oog en kun je in bijna iedere ruimte plaatsen. Dankzij het kleine formaat winnen deze aquaria aan populariteit.

Veel of weinig onderhoud?

Ondanks het kleine formaat vergt een nano aquarium veel onderhoud. Omdat een nano aquarium een beperkte inhoud heeft, kan iedere aanpassing van grote invloed zijn op de kwaliteit van het water en het aquarium milieu. Wanneer je bijvoorbeeld teveel voert kan dit grote gevolgen hebben. Daarom is het belangrijk om de kwaliteit van het water regelmatig te testen. Hiervoor zijn verschillende testen verkrijgbaar.

Het opstarten van een nano aquarium

Bij de opstart van een nano aquarium start je, net als bij een groter aquarium, op de bodem. Voor een gezonde plantengroei adviseren wij om een voedingsbodem te plaatsen. Deze dekt u af met aquarium grind, bij voorkeur een laag van 2 cm. Vervolgens spoel je de decoraties die je wilt plaatsen met schoon kraanwater af en plaatst deze in het aquarium.

Kleine vissen (guppy’s) hebben de behoefte aan schuilplaatsen, het advies is dan ook om meerdere decoraties te plaatsen waarin deze kunnen schuilen. Wanneer je tevreden bent over de opzet van uw nano aquarium kun je water toevoegen. Het advies is om het aquarium voor 2/3e te vullen met leidingwater. In verband met schadelijke stoffen die in het water kunnen zitten is het raadzaam om het water eerst te behandelen met een waterbehandelingsmiddel voordat je het in het aquarium giet.

Geschikte middelen hiervoor zijn Sera Aquatan en EasyLife Easystart. Indien je planten wilt plaatsen is de volgende stap het plaatsen van de planten. Een handig hulpmiddel hiervoor is een plantenpincet. Plaats de filter en eventueel een verwarmingselement en vul het aquarium af. Nu dien je het aquarium bij voorkeur minimaal 5 dagen te laten draaien zonder vissen.

Na deze 5 dagen kun je de vissen plaatsen en is je aquarium klaar!