Klantenservice
0
Sluiten
Maandag 28 December 2021

Koi kweken

Wil je zelf Koi gaan kweken? Dat kan, in dit blog gaan we bespreken hoe je het best zelf Koi kan kweken.

 

Iedereen die zowel mannelijke als vrouwelijke Koi in zijn vijver heeft krijgt er vroeg of laat mee te maken, paaiende Koi. Het zijn niet de meest subtiele vissen wat betreft paaien, het kan je dus moeilijk ontgaan. Er komt namelijk een hoop geduw en getrek kijken bij het paaien.

 

Afhankelijk van je doel bij het kweken kan je het paaien gewoon in de vijver laten plaatsvinden. Als je een specifiek soort Koi wilt kweken heb je een grotere kans op succes wanneer je een specifiek mannetje en vrouwtje apart zet.

 

Het paaien begint meestal in het begin van de zomer. Dan komt de temperatuur van het vijverwater namelijk in de buurt van de 20 graden. Wanneer je Koi apart zet om het paaien te bevorderen kan je ze het best een paar weken voor het paaiseizoen verplaatsen naar quarantaine bakken. Zo hebben ze voldoende tijd om te wennen aan de nieuwe omgeving en is de stress weg.

 

Volwassen Koi laten paaien

Je kan alleen volwassen Koi laten paaien, wanneer onvolwassen Koi gaan paaien loop je risico omdat ze nog niet geslachtrijp zijn. Als de eitjes toch bevrucht zijn is het vaak geen goede Koi. Mannetjes zijn volwassen wanneer ze twee jaar zijn, bij vrouwtjes duurt het volwassen worden een jaartje langer.

 

Wanneer de mannetjes tegen de vrouwtjes aan beginnen te rijden weet je dat het paaiseizoen is begonnen. Als de mannetjes te agressief zijn tegenover één vrouwtje kan je dit vrouwtje het best verplaatsen naar een andere bak. Anders zou ze gewond kunnen raken.

 

Voordelige afzetborstel

Wanneer er gepaaid is zullen er eitjes te zien zijn in het water. Koi gaan de eitjes echter opeten en dit wil je niet. Met een speciale (afzetborstel)(paailborstel)voorkom je dit. De eitjes hechten zich in de borstel en de Koi kunnen niet in de buurt komen doordat ze met hun neus tegen de borstels stoten.

 

De quarantaine bak

Je merkt dat het paaiseizoen over is wanneer de mannetjes rustiger worden en de vrouwtjes hun kop omlaag houden. Wanneer het seizoen is afgelopen kan je de eitjes over gaan plaatsen naar de quarantaine bak waar ze kunnen groeien tot ze groot genoeg zijn voor in de vijver.

 

De bak waar je de eitjes in doet moet goed belucht worden, een filter is niet nodig. Het water moet ook ververst blijven worden.

 

Voeding voor Koi

De eerste 24 uur nadat de eitjes zijn uitgekomen hebben de visjes nog geen voeding nodig. Na die vierentwintig uur kan je heel voorzichtig gaan beginnen met voeren, het gaat dan om minimale hoeveelheden. Pas de voeding aan op de kleinste visjes. Voer wat je kan geven is de dooier van een hard gekookt ei. Later kan je ook plankton en eiwitrijk koivoer gaan voeren.

 

Wanneer je begint met voeren moet je de waterwaardes extra goed in de gaten gaan houden. Als ze afwijken kan je direct het water verversen.

 

Als de Koi wat formaat beginnen te krijgen, meestal na 20 tot 30 dagen, kan je beginnen met de eerste selectie. Door te selecteren geef je de Koi met potentie de beste kansen om te groeien. Bij de eerste selectie kijk je naar de robuustheid, of de ruggengraat recht is en vervormingen in de vinnen. Je kan ook gaan kijken naar de kleuren.

 

Na de eerste selectie kan je iedere 20 dagen een selectie houden. Je let dan op de vorm, de symmetrie van de kop en de vorm van de vinnen. Je kan net zo lang blijven selecteren tot je alleen de beste vissen overhoud.

 

Wanneer de jonge Koi dusdanig is gegroeid dat ze niet meer als voer worden gezien door de grote Koi kan je de jonge Koi bij de grote zetten. De waterwaardes en temperatuur moeten in de quarantaine bak zoveel mogelijk overeenkomen met de waardes in de vijver.

 

De voeding moet je weer aanpassen op de kleinste Koi, houdt dit dus goed in de gaten.

 

Quarantaine bakken

Koi Pro Afzetborstel 2 stuks

Koivoer

Luchtpompen

The latest ins and outs and more

Recente artikelen

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »