Blog

Terug naar overzicht
Hond en kat: Hoe gaat dit samen?!

Hond en kat: Hoe gaat dit samen?!

Heb je een hond in huis en wil je hier graag een kat bijzetten, maar geen flauw idee hoe je ze samen deur een deur kan laten gaan…? Begrijpelijk! Honden en katten begrijpen elkaars lichaamstaal niet altijd even goed. De kunst is om ervoor te zorgen dat er een goede en verantwoorde introductie tussen beide dieren is. Maar hoe doe je dit?

Keep off 100 ml. - Beaphar
Keep off 100 ml. - Beaphar
€ 6,75 € 7,50

Zet ze niet direct samen

Als je het ene dier bij het andere in huis brengt, zet ze dan eerst apart in een andere ruimte. Zo kunnen ze elkaar nog niet zien, maar kunnen ze wel de ruimte verkennen en hier alvast aan wennen. Een nieuw huisje is namelijk al spannend genoeg.

No Stress starter pack Hond 30 ml. - Beaphar
No Stress starter pack Hond 30 ml. - Beaphar
€ 10,76 € 11,95

Laat de hond en kat snuffelen

Is het dier al gewend aan de nieuwe ruimte? Wissel beide dieren dan om van ruimte. Zo snuffelen ze elkaars geur op. Beloon ze met iets lekkers, zodat zij de geur associëren met iets positiefs.

Snuffelen als eerste kennismaking

Een laagdrempelige manier van introduceren, is door te beginnen met snuffelen. Dit betekent dat je de dieren nog niet aan elkaar introduceert, maar ze via jouw handen laat ruiken aan elkaars geur door ze te aaien.

Introduceer de hond en kat

Zijn beide dieren gewend, rustig en nieuwsgierig? Tijd om ze aan elkaar voor te stellen!

Begin de introductie met een paar minuten en herhaal dit iedere dag. Gaat het na een paar dagen goed, dan kun je ze loslaten en verder kennis laten maken.

Zorg dat de kat hoger zit dan de hond. Zo heeft de kat uitvalswegen en kan de omgeving overzien. Praat vriendelijk tegen beide dieren. Zo horen ze aan jouw stem dat alles goed is. Zijn beide dieren kalm? Beloon ze dan door ze te aaien en iets lekkers te geven. Laat de dieren zelf hun tempo bepalen. Forceer de dieren niet om elkaar te begroeten.

Verloop de introductie niet soepel en merk je irritatie/ agressie bij de dieren? Zet ze dan weer in een aparte ruimte, gescheiden van elkaar en probeer de introductie later nog eens. Probeer zelf geen spanning over te brengen bij de dieren, dit kan ook invloed hebben op hun gedrag.

Sommige honden en katten wennen nooit aan elkaar of doen er langer over om met elkaar overweg te kunnen. Soms duurt het weken, maar soms ook maanden.

CatComfort Complete Starterskit - Beaphar
CatComfort Complete Starterskit - Beaphar
€ 19,95