Blog

Terug naar overzicht
Help, mijn vijver is dichtgevroren!

Help, mijn vijver is dichtgevroren!

Het dichtvriezen van vijvers kan tot de grootste paniek leiden onder de vijverliefhebbers met als gevolg dat er vele ondoordacht acties worden ondernomen om het dichtvriezen van de vijver te verhelpen. Dit kan enorme gevolgen hebben voor uw vijver.

Een dicht gevroren vijver kan geen kwaad als de vijver diep genoeg is omdat onze winters niet zo streng zijn dan een vijver lang bevroren blijft. Zolang u de vijver goed hebt onderhouden is er niets aan de hand.

Schadelijke gassen kunnen alleen ontstaan als de bodem van uw vijver bedekt is met een paar centimeters rottende bladeren. Rottende bladeren zorgen voor schadelijke gassen die niet kunnen ontsnappen als de vijver is dichtgevroren.

Mocht er sneeuw op uw vijver liggen haal deze dan voorzichtig weg, uw vissen zijn in een soort winterstand maar het zonlicht wat door het ijs heen komt is goed voor uw vissen.

Ijsvrijhouder en beluchtingsset - SuperFish
Ijsvrijhouder en beluchtingsset - SuperFish
€ 17,06 € 18,95

Wat moet u zeker niet doen bij een bevroren vijver

Een gat in het ijs van de vijver kappen (levert extra stress op voor uw vissen) of met heet water (zorgt voor een schokgolf bij uw vissen) de vijver overgieten met warm water kunt u beter niet doen, beiden methodes zijn erg schadelijk voor uw vissen en uw vissen kunnen het zelf niet overleven.

  • Binnenkort nieuwe voorraad
Vijververwarmer 150 watt - Superfish
Vijververwarmer 150 watt - Superfish
€ 26,99 € 29,99

Wat kunt u het beste doen als uw vijver bevroren is

Kook een ketel of pan met heet water en zet deze op het ijs en laat de ketel of pan langzaam door het ijs zakken.

Voorkomen dat uw vijver dicht vriest

Het is beter om te voorkomen dat uw vijver dicht vriest hiervoor kunt een luchtpompje met luchtstenen gebruikend, ook zijn er speciale ijsvrijhouders.

Kort samengevat waarom het beter is om te zorgen dat u vijver niet helemaal dichtvries

  • Voldoende zuurstof in de vijver
  • Voorkomt gasvorming in de vijver