Blog

Terug naar overzicht
​Help! Een valse kat…

​Help! Een valse kat…

Zit je met je handen in het haar, omdat jouw kat vals gedrag vertoont? Weet je niet wat je kunt doen om dit gedrag tegen te houden? Agressief gedrag komt regelmatig voor bij katten. Er zijn verschillende redenen voor het valse gedrag van een kat. De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen, is: waarom is mijn kat vals? Met het antwoord op deze vraag kun je de oorzaak namelijk pas aanpakken.

Mogelijke oorzaken

Zoals eerder benoemd zijn er verschillende aanleidingen voor het gedrag van een kat. Een van deze aanleidingen is het beschermen van het territorium. Als een ‘indringer’ te dichtbij komt bij bijvoorbeeld het raam van het huis en de kat het gevoel heeft hem/haar niet te kunnen verjagen, omdat de kat niet naar buiten kan, reageert de kat deze agressie af op ieder die wel bereikbaar is. Dit noemt men afgeleide agressie. Als dit het geval is, geef dan jouw kat de tijd om te kalmeren.

Zit je gezellig jouw kat te aaien op de bank en wordt je plots gebeten? De ene kat kan langer aangehaald worden dan de ander. Probeer op tijd te stoppen met het aaien van het dier. Soms geeft een kat dit van te voren al aan door te stoppen met spinnen en het naar achter richten van de oren.

Een andere vorm van agressie is angst. Als een kat niet goed gesocialiseerd is, kunnen ze vals worden als ze worden benaderd. Mogelijk kan het zo zijn dat de kat angstig reageert op iemand die hem te streng heeft gestraft. Als een kat geen uitweg ziet om te vluchten en angstig is, schiet zij in de aanval. Hoe pak je dit aan? Straffen zal dit gedrag alleen maar verergeren. Laat jouw kat met rust totdat de kat minder bang is. Het is een kwestie van tijd en geduld hebben.

Heeft jouw kat ergens pijn? Dit kan namelijk ook een oorzaak zijn van het valse gedrag van jouw pluizenbol. Een kat houdt vaak zolang mogelijk vol dat er niks aan de hand is. Zodra je het vermoeden hebt dat jouw kat pijn heeft, adviseren wij om naar de dierenarts te gaan.

Katten die niet goed gesocialiseerd zijn of met de hand zijn grootgebracht, hebben niet geleerd hoever zij kunnen gaan tijdens spelen. Dit komt door gebrek aan contact met soortgenoten. Zij beseffen niet dat ze iemand pijnigen. Stop met spelen als jouw kat begint te krabben en bijten. Hierdoor zal jouw pluizenbol leren dat het leuke spel meteen stopt als er gebeten/gekrabd wordt.