Blog

Terug naar overzicht
Een waterschildpad als huisgenoot

Een waterschildpad als huisgenoot

Een maatje voor het leven. Het heeft vier poten, draagt een schild met zich mee en leeft voornamelijk in het water. Inderdaad, een waterschildpad! Het is een bijzonder huisdier om te houden, maar wat heb je er eigenlijk allemaal voor nodig?

Hoeveel ruimte heeft een schildpad nodig?

Een waterschildpad heeft meer ruimte nodig dan een landschildpad. Een waterschildpad is een stuk actiever. Hoe groot moet een bak dan zijn voor de huisvestiging? Het is aan te raden om vijf keer de lengte van de schildpad in de lengte van de bak te hanteren en vier keer de breedte van de schildpad in de breedte van de bak te hanteren. Dit is een minimum, het mag altijd groter. Kortom:

5 x lengte schildpad = de lengte v.d. bak + 4x breedte schildpad = de breedte van de bak

Raffy Royal 1000 ml - Sera
Raffy Royal 1000 ml - Sera
€ 10,76 € 11,95

Wat heb je nodig voor een waterschildpad?

Een waterschildpad heeft behoefte aan een warme droge plek in de bak. Dit kan je creëren door een warmtespot in de bak te plaatsen. Pas wel op dat de luchttemperatuur niet te veel verschilt met de watertemperatuur! Waterschildpadden zijn hier gevoelig voor en kan leiden tot een longontsteking. Dek daarom de bovenkant van de bak voor 50 procent af om dit te voorkomen. Dit gun je jouw kleine huisgenoot natuurlijk niet. Welke temperatuur het beste is verschilt per soort schildpad. Houdt hier wel rekening mee.

Waterschildpadden kunnen veel vuil veroorzaken in de bak. Zorg ervoor dat je een goede en sterke filterpomp hebt.

Vergeet vooral niet om eten aan te schaffen voor dit kleine beestje. Waterschildpadden zijn in tegenstelling tot landschildpassen alles eters. Je kunt ze van alles geven, komkommer, andijvie, rucola en voornamelijk vlees.